Дієта при подагрі у чоловіків та жінок — ефективний інструмент. Якщо його використовувати правильно, можна нормалізувати показники сечової кислоти. Які продукти допоможуть подолати неприємні симптоми хвороби, а які можуть їх посилити? Розглянемо всі нюанси складання меню.
Харчування при подагрі: важливість дотримання
Основний провокуючий фактор хвороби — порушення обміну сечової кислоти в організмі. Захворювання супроводжується характерними симптомами, набряком, запаленням, болем у суглобах та сухожиллях, також формуються відкладення у вигляді подагричних вузлів.
У чому полягає лікування? У призначенні медичних препаратів. На сайті онлайн-аптеки “Мед-Сервіс” можна купити препарати від подагри за доступними цінами.
Але, крім медикаментозного лікування, важливі і дієтичні фактори. При складанні дієти при подагрі важливо зменшити в меню кількість продуктів, що містять пурини. Так називають природні речовини, при розпаді яких утворюється сечова кислота.
Потрібно відмовитися від:
- червоного м’яса (яловичини, свинини, баранини) та дичини;
- деяких видів морепродуктів, наприклад від креветок, ікри, анчоусів;
- риби (жирних сортів);
- деяких видів сиру;
- субпродуктів.
Важливо відмовитись від вживання алкогольних напоїв, під забороною також какао, кава, міцний чорний чай.
Правильно харчуватися потрібно постійно, у період загострення та ремісії, такий підхід допоможе запобігти розвитку важких ускладнень.
Дієта стіл 6 при подагрі
Добова калорійність страв не повинна перевищувати — 2700-2800 Ккал.
У списку дозволених продуктів харчування при подагрі:
- дієтичні сорти м’яса, наприклад, кролик, курка, індичка;
- яйця (але не більше 2 шт. на день);
- будь-які кисломолочні продукти;
- рослинні олії (серед найбільш корисних оливкова, кокосова та лляна);
- крупи (гречка, рис, пшоно, кіноа, ячмінь, кус-кус, булгур);
- риба (нежирні сорти);
- морепродукти (кальмари, мідії);
- фрукти та овочі, які не включені до списку заборонених при подагрі;
- зефір, пастила, мармелад;
- цукерки (без шоколаду);
- сухофрукти (крім родзинок);
- мед;
- горіхи (крім арахісу);
- насіння (соняшнику, чіа, льону);
- хліб із бездрожжевого тіста, хлібобулочні вироби (хлібці).
Підвищення рівня цукру у крові активізує секрецію інсуліну, шкідливого для печінки, особливо у разі подагри. Тому при дотриманні дієти «стіл 6» потрібно відмовитися від: кондитерських виробів, цукерок, шоколаду, випічки, промислових соків.
Обов’язково потрібно включити в раціон продукти, які сприяють виведенню сечової кислоти:
- Овочі: шпинат, спаржа, брокколі, морква, селера, огірки, кабачки, капуста, гарбуз, перець, томати, цибуля, часник, горох.
- Фрукти: цитрусові, авокадо, кавун.
- Лужні трави: базилік, кріп, петрушка, м’ята, кінза, салат.
Щоб постійно не контролювати, чи дозволено їсти конкретний продукт, можна скласти меню на тиждень і дотримуватися його.
Дієтотерапія при подагрі: ключові моменти
При подагричній дієті потрібно:
- Виключити з раціону продукти, багаті на пурини і щавлеву кислоту.
- Обмежити в меню кількість солі.
- Зменшити частку білків та жирів, пацієнтам з ожирінням необхідно вживати меншу кількість вуглеводів.
- Збільшити вживання рідини до 1,5-2 л чистої води щодня, у періоди загострення – до 3 літрів. Пити краще не під час їжі, а за 30-40 хвилин до та після.
Бажано періодично, достатньо 2 дні на тиждень, виключати з раціону м’ясо та рибу. Їх можна замінити на молочні продукти, яйця, горіхи.
Хоча без медикаментозної терапії не обійтися, поліпшити ефект лікування допоможе комплексний підхід. Правильний спосіб життя, заняття спортом, фізіотерапевтичні процедури, дотримання дієтичних правил допоможуть покращити самопочуття, позбутися неприємних синдромів хвороби, збільшити тривалість періодів ремісії.